A hotel szakma szakszavai és jelentésük

Non smoking hotel tábla - Hotel, szálloda, szállás
Non smoking hotel – füstmentes szálloda. Árkádia Hotel Pécs.

Segédlet a szállóvendéggel folyó pontos kommunikációért

A szállodaiparban, vagy mondjuk úgy, a hoteliparban a vendégek és a személyzet közötti hatékony kommunikáció kulcsfontosságú. A szakmai kifejezések helyes használata nemcsak az esetleges félreértések elkerülését szolgálja, hanem hozzájárul a kiváló vendégélmény biztosításához is. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakrabban használt szakszavakat és azok jelentését.

1. Check-in és Check-out

Check-in: Ez a kifejezés azt az eljárást jelenti, amikor a vendég megérkezik a hotelbe, és regisztrálja magát. Ekkor kapja meg szobakulcsát és minden szükséges információt a tartózkodásáról.

Check-out: A távozás napján történő kijelentkezési folyamatot nevezzük check-outnak. Ekkor történik meg az elszámolás is, beleértve az esetleges extra költségek rendezését.

2. Concierge

A concierge olyan hotelalkalmazott, aki különféle szolgáltatásokat nyújt a vendégek számára, mint például éttermi foglalások intézése, városnéző túrák szervezése vagy egyéb speciális kérések teljesítése.

3. Housekeeping

A housekeeping szó alatt a szobalányok és takarítók által végzett munkafolyamatokat értjük. Feladataik közé tartozik a szobák tisztán tartása, az ágyneműk cseréje, valamint az általános higiénia fenntartása.

4. Room Service

A room service szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a vendégek ételt és italt rendeljenek közvetlenül a szobájukba. Ez különösen népszerű azok körében, akik inkább privát környezetben szeretnék elfogyasztani étkezéseiket.

5. All-Inclusive

Az all-inclusive csomagok olyan szolgáltatásokat foglalnak magukba, amelyek fix áron kínálnak különféle étkezéseket, italokat és bizonyos programokat. Ez ideális választás lehet azok számára, akik előre szeretnék tervezni költségeiket.

6. Mini Bar

A mini bar egy kis hűtőszekrény, amelyet különböző italokkal és snackekkel töltenek fel. Ezek fogyasztását általában külön díj ellenében számolják fel.

7. Double Occupancy és Single Occupancy

Double Occupancy (Dupla Foglaltság): Egy szoba két fő részére van foglalva.

Single Occupancy (Egyágyas Foglaltság): Egy szoba egy fő részére van foglalva.

8. Suite

A suite egy nagyobb méretű lakosztályt jelent több helyiséggel, mint például nappali és hálószoba külön-külön. Gyakran luxusfelszereltséggel rendelkezik.

9. No-show

No-show-nak nevezik azt az esetet, amikor egy vendég nem jelenik meg a lefoglalt időpontban anélkül, hogy előre értesítette volna a hotelt. Ilyenkor gyakran lemondási díjat számolnak fel.

10. Late Check-out/Early Check-in

Late Check-out (Késői Kijelentkezés): A vendég később hagyhatja el a szobát az előírt check-out időnél.

Early Check-in (Korai Bejelentkezés): A vendég korábban elfoglalhatja a szobát az előírt check-in időpontnál.

Egyéb kifejezésekből:

Az ilyen specifikus kifejezések ismerete mindkét fél számára előnyös lehet; segíti a pontosabb igényfelmérést és növeli az elégedettséget mindkét oldalon.

Szólj hozzá!